Ταχίνι VS φιστικοβούτυρο; Ποιο αδυνατίζει τελικά; | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Ταχίνι VS φιστικοβούτυρο; Ποιο αδυνατίζει τελικά;

Φιστικοβούτυρο ή ταχίνι: τι να επιλέξεις;Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί; Να προτιμήσεις το ταχίνι ή το φιστικοβούτυρο;  Μετά το ξύλο της μαμάς για να μάθουμε το φυστικοβούτυρο...



Γενικά:
Οι πολτοί από ξηρούς καρπούς ή σπόρους αποτελούν διατροφικά προϊόντα εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας με υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία, πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή και μέτρο στην κατανάλωσή τους: κάποια προϊόντα περιέχουν επιπρόσθετα συστατικά που μπορεί να μην είναι επιθυμητά, ενώ όλα αποδίδουν πολλές θερμίδες, γύρω στις 100 θερμίδες ανά κουταλιά.
Φιστικοβούτυρο
Τα κύρια συστατικά του είναι ο πολτός ψημένων φιστικιών (αραχίδες) και το αλάτι. Εντούτοις επειδή όταν το φιστικοβούτυρο περιέχει μόνο αυτά τα συστατικά είναι αρκετά σκληρό, δύσκολο να ανακατευτεί και έχει μια στρώση λαδιού στην επιφάνεια που πρέπει να ανακατευτεί καλά για να απορροφηθεί. Πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν στα προϊόντα τους φυτικά έλαια και φυτικά λίπη, ορισμένες φορές και ζάχαρη, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη υφή, να διατηρούνται κρεμώδη και να μη διαχωρίζεται το λάδι τους.
Θερμίδες: 2 κουταλάκια του γλυκού (32 γραμμάρια περίπου) θα σου κοστίσουν 188 θερμίδες. Μιλάμε για ανάλατο φιστικοβούτυρο όπου τα λιπαρά του φτάνουν τα 16,1 γραμ με κορεσμένα να είναι τα 3,3 γραμ. Υδατάνθρακες 6,3 γραμ, πρωτεϊνη 8 γραμ. και σάκχαρα 3.
Ταχίνι
Στην κλασική του μορφή αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι (σησάμι) που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής αλέσεως) και κατόπιν αλέθεται. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα προϊόντα ταχινιού που περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως π.χ. ταχίνι με μέλι ή κακάο, τα οποία ικανοποιούν διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών.
Θερμίδες: 2 κουταλάκια του γλυκού (30 γραμμάρια περίπου) θα σου κοστίσουν 178 θερμίδες. Τα λιπαρά στο ταχίνι φτάνουν τα 16,2 γραμ με κορεσμένα να είναι τα 2,2 γραμ. Υδατάνθρακες 6,4 γραμ, πρωτεϊνη 5 γραμ και σάκχαρα 0,2.
Ποιο από τα δύο; Ταχίνι !
Παρότι και τα δύο αποδίδουν παρόμοιο αριθμό θερμίδων και λιπαρών ανά μερίδα, το κλασικό σκέτο! ταχίνι είναι προτιμότερη επιλογή γιατί αποτελείται αποκλειστικά από τους αλεσμένους σπόρους του σουσαμιού. Το σουσάμιπεριέχει πλήθος διατροφικών στοιχείων με ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως π.χ. ακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες Ε, Β1 και Β6, μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, φυτοθρεπτικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως σησαμίνη, σησαμολίνη κ.ά.
Πώς τρώγεται: Μπορείς να καταναλώσεις το ταχίνι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, π.χ. όπως έχει ή αναμειγμένο με λίγο μέλι πάνω σε ψωμί, φρυγανιά, γιαούρτι, μπανάνα ή άλλα φρούτα, να το χρησιμοποιήσεις σε αραβικές πίτες, σάλτσες για ζυμαρικά ή σαλάτες λαχανικών, σούπες και σε πολλά ακόμα φαγητά, να το αναμείξεις με πολτοποιημένα ρεβίθια (χούμους) ή άλλα όσπρια, να το ταιριάξεις με κακάο σκόνη, χαρουπάλευρο ή ρευστή σοκολάτα, να φτιάξεις γλυκές πίτες, κέικ, κουλουράκια και μπάρες με νιφάδες δημητριακών, να το προσθέσεις στον καφέ ή να το απολαύσεις ως «χαλβά του μπακάλη».
Σημείο προσοχής: Επειδή το ταχίνι έχει πολλές θερμίδες, δεν πρέπει να υπερβάλλεις στην κατανάλωσή του - 1 κουταλιά είναι αρκετή!



Σου άρεσε;

Σχολίασε