Τα μυστικά των ZARA: 5 ΑΛΗΘΕΙΕΣ που η αγαπημένη σας αλυσίδα ρούχων δε θέλει να ξέρετε! | Alla-Dalon Epirus Magazine
Ιωάννινα

Τα μυστικά των ZARA: 5 ΑΛΗΘΕΙΕΣ που η αγαπημένη σας αλυσίδα ρούχων δε θέλει να ξέρετε!

Τα μυστικά των ZARA: 5 ΑΛΗΘΕΙΕΣ που η αγαπημένη σας αλυσίδα ρούχων δε θέλει να ξέρετε!  Οι γίγαντες της βιομηχανίας έχουν αφιερώσει εκατομμύρια δολάρια σε καμπάνιες για δημόσιες σχέσεις φτάνοντας μέχρι να λανσάρουν «συλλογές συνείδησης» και να δωρίζουν έσοδα σε καλούς σκοπούς. 

Παρά αυτές τις προσπάθειες, όμως, η αλήθεια παραμένει - η μόδα είναι μία από τις πιο βρώμικες βιομηχανίες στον κόσμο...


Δείτε τι δεν θέλουν να ξέρετε: 

1. Η βιομηχανία της μόδας είναι φτιαγμένη για να σε κάνει να αισθάνεσαι «εκτός μόδας» μετά από μια βδομάδα. Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχαν δύο σεζόν μόδας: Άνοιξη/Καλοκαίρι και Φθινόπωρο/Χειμώνας. 

Πηγαίνοντας στο 2014 η βιομηχανία της μόδας  δημιουργεί 52 «μικροσεζόν» το χρόνο. Με νέες τάσεις να έρχονται κάθε βδομάδα, ο στόχος της «γρήγορης μόδας» είναι οι καταναλωτές να αγοράζουν όσο περισσότερα ρούχα γίνεται, όσο γρηγορότερα γίνεται. 

2. Υπάρχει μόλυβδος και επικίνδυνες χημικές ουσίες στα ρούχα σας. Σύμφωνα με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας, το Charlotte Russe, το Wet Seal, το Forever 21 και άλλες διάσημες -γρήγορης μόδας- αλυσίδες ακόμη πουλούν μολυσμένες με μόλυβδο τσάντες, ζώνες και παπούτσια πάνω από το νόμιμο ποσό, χρόνια μετά την υπογραφή συμφωνίας για το όριο χρήσης βαρέων μετάλλων στα προϊόντα. 

3. Τα ρούχα είναι σχεδιασμένα να καταστρέφονται. «Ένα κατάστημα όπως το H&M παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια ρούχα κάθε χρόνο», λέει ηElizabeth Cline, συγγραφέας στο NPR. «Βάζουν ένα μικρό κέρδος στα ρούχα για να έχουν μεγάλο κέρδος πουλώντας έναν ωκεανό από ρούχα». «Βλέπεις κάποια ρούχα να είναι απλά σκουπίδια», λέει ο Simon Collins, διευθυντής της μόδας στο Parsons,  στο NPR. «Ναι, θα το φορέσεις στο πάρτι σου το Σάββατο βράδυ - και μετά κυριολεκτικά θα καταστραφεί.» 

4. Οι «εκπτώσεις» δεν είναι πραγματικά εκπτώσεις. «Παρά την κοινή αντίληψη, τα ρούχα outlet ποτέ δε μπαίνουν σε ένα -κανονικό- μαγαζί αλλά πιθανότατα παράγονται σε ένα εντελώς διαφορετικό εργοστάσιο από τα -κανονικά- ρούχα», γράφει ο Jay Hallstein στο «The Myth of the Maxxinista». Η πραγματικότητα είναι ότι οι μεσίτες των outlets κάνουν συμφωνίες με τους σχεδιαστές για να βάζουν τις ετικέτες των σχεδιαστών στα φτηνά φτιαγμένα ρούχα που κατασκευάζονται στα δικά τους χαμηλής ποιότητας εργοστάσια.

5. Οι χάντρες κι οι πούλιες είναι δείγμα παιδικής εργασίας. Εκτιμήσεις της βιομηχανίας υποδηλώνουν ότι το 20 έως το 60% της παραγωγής ρούχων ράβεται στο σπίτι από παράνομους εργαζόμενους, σύμφωνα με τη συγγραφέα Lucy Siegle στο βιβλίο της, «To Die For: Is Fashion Wearing Out the World?» Ενώ υπάρχουν μηχανές που μπορούν να τοποθετήσουν χάντρες και πούλιες με τρόπο που να φαίνεται ότι είναι χειροποίητες, είναι πολύ ακριβές και πρέπει να αγοραστούν από το εργοστάσιο ρούχων. 

Σύμφωνα με τη Siegle, είναι ιδιαίτερα απίθανο ένα υπερατλαντικό εργοστάσιο να επενδύσει σε εξοπλισμό, ιδιαίτερα εάν τα ρούχα φτιάχνονται για ένα brand γρήγορης μόδας. Συχνά με τη βοήθεια των παιδιών τους, οι εργάτες από το σπίτι ράβουν όσο πιο γρήγορα μπορούν και όσο το φως της ημέρας το επιτρέπει για να στολίσουν και να κάνουν εκθαμβωτικά τα ρούχα που καταλήγουν στις ντουλάπες μας.

Πηγή: stroumfaki.com


Σου άρεσε;

Σχολίασε